Skip to main content

Bezoek aan de projecten op Sri Lanka

Beste vrienden,

Begin januari hebben wij, boardmember Bert van Voorden, mijn vrouw Denise en schoonzoon en dochter Bram en Stefanie Stouten, een bezoek aan de projecten van Ceylon Christian Care op Sri Lanka gebracht.

Daarbij hebben we meer dan 50 bezoeken gebracht bij mensen thuis. De reis was anders dan de andere reizen. We hadden te maken met hevige regenval. Hierdoor waren vele wegen onbegaanbaar. Normaal rijden we in 7-8 uur vanaf de luchthaven bij  Colombo naar Batticaloa, nu deden we er 12 uur over.

Het is goed te merken dat de economische situatie van het land niet goed is. De prijzen van levensmiddelen, medicijnen, etc. zijn dusdanig hoog dat voor veel mensen de kosten niet meer te dragen zijn. Daarbij komt dat veel mensen geen werk en dus geen inkomen hebben.

Tijdens onze reis zijn we bij alle projecten geweest, deze bevinden zich in de stad Batticaloa, en de dorpen Murokkodanchenai en Nagapuram. Onderweg zie je de mooie natuur en cultuur van het land!

Wegen onder water als gevolg van hevige regenval

Bezoeken Nagapuram

In het dorpje Nagapuram hebben we een bezoek gebracht aan het Day Care Center. Hier worden jonge kinderen opgevangen en krijgen onderwijs. We hebben gesproken met de coördinator en de staf van de projecten hier ter plaatse. We zijn bij de oprichting geweest van de 12e Self Help Group. We hebben gezien hoe deze vrouwen in de Self Help Groups samenwerken met elkaar. Ze doen dit zowel financieel als sociaal, en met een mooi resultaat als gevolg. Sinds de start van de Self Help Groups zijn hier een geweldige resultaten mee behaald.

Tijdens de bezoeken in Nagapuram hebben we mooie maar ook trieste dingen gezien. We zijn op bezoek geweest bij een jonge vrouw van 21 jaar die ernstig kanker had. Ze was niet aanspreekbaar en kreeg voeding via een soort sonde. De moeder van de vrouw had alle mogelijkheden waargenomen die er waren, maar dit mocht niet baten. Ze lag nu zeer slecht, dit was een schokkende ervaring.

We bezochten een heel arm gezinnetje. De man was altijd visser geweest maar tijdens zijn werk was zijn hand eraf gebeten door een krokodil. Nu probeerde hij te werken in de bouw, maar met een zeer laag loon. Ze hadden 2 kinderen en die komen ieder week trouw naar de Bijbel klas die in Nagapuram gehouden wordt door Dominee Theiventhiran. Door gebrek aan geld had de moeder had al 2 dagen geen eten kunnen koken. We gaan dit gezing ondersteunen doormiddel van een voedselpakket. Ook hebben we hier een kinderbijbel gegeven.

De moeder in haar keukentje

Bezoeken Murokkodanchenai

In Murokkodanchenai hebben we ook veel bezoeken afgelegd. We hebben daar gesproken met de staf ter plaatse, met de Self Help Groups en we zijn Day Care Center geweest.

Op het moment dat we daar kwamen werden er lessen gegeven aan de kinderen. Tijdens onze bezoeken bij de mensen thuis kwamen we bij een arme hutje, die midden in het water stond door de hevige regenval. Gelukkig was het binnen droog, in het hutje was bijna niks. Er lagen wat stenen in het zand waar ze op sliepen en er hingen wat kleren op. We gingen het hutje binnen en je kon er nauwelijks in staan, zo laag was het. We liepen een beetje rond in het hutje en draaien ons om, om weer terug naar buiten te gaan en daar lagen op een tafeltje 2 Bijbels… Dit gezin had zó weinig… maar toch 2 Bijbels! Ook dit gezin wordt ondersteund door een maandelijks voedselpakket.

Het hutje van het arme gezin

Twee Bijbels op tafel …

Bezoeken in en rond Batticaloa

In en rond de stad Batticaloa hebben we ook veel bezoeken gebracht.

Op zaterdag hebben de Bijbelklas van dominee Theiventhiran  bezocht. Deze klas is in 2014 gestart met 7 kinderen. Nu zaten er meer dan 120 kinderen. Bijzonder om te zien hoe dit groeit!

Bijbelklas in Batticaloa

dominee Theiventhiran

Verder hebben we een aantal jonge mensen bezocht die we gesteund hebben tijdens hun studie. Ze hebben nu werk hebben gekregen. We bezochten een van hen die nu werkt in een garage. Hij was daar motor monteur waarmee hij een goed loon verdiende! Anderen die we bezochten werken nu als secretaresse bij een LG dealer, receptioniste bij een communicatie bureau, medewerker bij een opticien en glassnijder bij een bouwbedrijf.

Jongen in het gele shirt was student en is nu medewerker in een motorgarage

Elke dag, voordat we met onze bezoeken begonnen, hadden we een dagopening op het kantoor.

Aan het einde van ons bezoek namen we afscheid van alle medewerkers. Het was een emotioneel afscheid, zéker omdat we een sterke band hebben met elkaar en we heel intensief samenwerken zowel in Sri Lanka als in Nederland.

Afscheid van medewerksters van Ladder of Hope

We kijken terug op een mooie tijd! Het was een intensieve maar goede reis waarin we vele bezoeken hebben afgelegd, waar we veel mensen hebben ontmoet en gesproken. Bijzonder waren de vele mooie gesprekken die we hebben gehad met de staf, de medewerkers en met predikanten! We hebben gezien dat het niet vanzelfsprekend is dat wij het zo goed hebben, maar we hebben ook gezien dat het niet vanzelfsprekend is dat we Gods Woord hebben en iedere zondag nog twee keer naar de kerk mogen gaan!!

Ook op de terugreis hebben we weer veel te maken gehad met de gevolgen van de hevige regenval, hierdoor moesten we flink omrijden. We hadden een vriendelijke en goede chauffeur. Samen met twee medewerkers van onze partner Ladder of Hope zijn we naar Colombo gebracht. Tijdens onze reis genoten we van de prachtige natuur van het land. We kwamen daarbij nog een groep olifanten tegen. Sri Lanka is een schitterend land.

We hopen dat we u zo weer een beeld hebben kunnen geven van onze reis. Mochten er vragen zijn of interesse in onze projecten, dan kunt u uiteraard altijd bij ons terecht. We willen u graag toelichting geven over onze projecten en onze reis!

Hartelijke groet,
Bert van Voorden

Uitdelen van Kinderbijbels van H. van dam

Samen met ons sponsorgezin

Olifanten onderweg