Skip to main content

De aanslagen op paaszondag 2019

Op paaszondag 21 april 2019 zijn er door moslimextremisten aanslagen uitgevoerd op 4 kerken op Sri Lanka. Hierbij zijn bijna 300 doden gevallen en raakten meer dan 500 mensen gewond. Onder de doden waren 45 toeristen.

De aanslagen werden gepleegd op katholieke kerken. In Batticaloa, aan de oostkust, was dat ook de bedoeling. Echter op het moment dat de aanslagpleger bij de kerk aankwam was de dienst net afgelopen. Hierop is de man naar de protestantse Zion Church gegaan. In het zaaltje naast de kerk, waar zondagsschool werd gehouden, heeft hij zich opgeblazen met als gevolg meer dan 30 doden en 50 gewonden. Hieronder veel kinderen. Van de mensen die de aanslag overleefden hebben velen ledematen, het zicht en/of het gehoor verloren.

Met financiële ondersteuning van Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten heeft Ceylon Christian Care hulp geboden aan 37 gezinnen die getroffen waren door de aanslag op de Zion Church. Hierbij is medische zorg en gedurende lange tijd trauma begeleiding verleend.

Zion Church

Zion Church – Chaos na de aanslag

De mensen omgekomen bij de aanslag

Debbie

Debbie

Debbie is 6 jaar oud. Ze was samen met haar vader, moeder en haar oudere broer in de kerk. Haar moeder werd door de aanslag direct gedood. Haar vader stierf een week later in het ziekenhuis. Haar broer overleefde de aanslag.
Debbie verloor het zicht in beide ogen. Ook in haar buik had ze verschillende scherven van de bom. Die zijn nu verwijderd.
Op dit moment kan ze weer lopen. Ze woont nu samen met haar broer bij haar oom en tante.

Rebecca

Rebecca voor de aanslag

Rebecca na de aanslag

Rebecca is de jongere zus van Debbie’s moeder. Haar familie is hard geraakt door de bomaanslag. Naast Debbie’s ouders verloor een broer van Rebecca een zoon bij de aanslag.
Rebecca’s huid is op verschillende plaatsen verbrand en ze verloor al haar haar. Er zijn verschillende herstel operaties gepland.
Rebecca zou drie maanden na de aanslag trouwen, echter haar vriend, die de aanslag overleefde, heeft haar verlaten.

Reshikka

Reshikka

Reshikka verloor door de aanslag haar man en haar zoon. Ze heeft nog een dochter, echter het meisje is zo bang dat ze met niemand contact wil hebben.

Elisha Devi

Elisha Devi

Elisha is 6 jaar oud. Ze was met haar vader en moeder in de kerk op die paaszondag. Haar ouders zijn omgekomen bij de aanslag. Van Elisha waren beide ogen beschadigd. Een oog is operatief verwijderd. In het andere oog heeft ze geen licht meer.
Elisha is onder enorme stress. Toen deze foto genomen werd, wist ze nog niet dat haar beide ouders omgekomen waren. De familie vertelde haar dat die in een ander ziekenhuis verbleven.