Skip to main content

Weduwenzorg

Weduwen worden in de Hindoe gemeenschap behandeld als derde klas mensen. Niemand kijkt naar ze om. Velen leiden een moeizaam leven.

Het Weduwen Zorg project is gestart om deze weduwen te helpen. Met dit project wordt ze geleerd hoe ze zelfstandig kunnen leven en inkomen verdienen voor henzelf en hun kinderen. Met kleine leningen (micro kredieten) worden ze geholpen een klein bedrijfje te starten en zo inkomen te verwerven.

Het eerste weduwen project is gestart in het jaar 2003 in het plaatsje Periyaneelavanai. In 2006 is een project gestart in Murokkodanchenai en in 2008 in Nagapuram. Op dit moment worden meer dan 100 weduwen geholpen middels deze projecten.

Een groep weduwen in overleg met elkaar

Hoe werkt dit project
Door hun achterstelling in de maatschappij zijn veel weduwen erg verlegen. Om die reden wordt gestart met een training waarin de weduwen wordt geleerd hoe ze met andere mensen moeten omgaan. Verder hoe ze met geld moeten omgaan, hoe ze hun ‘boterham’ op een eenvoudige, maar effectieve wijze, kunnen verdienen, en een aantal andere zaken.
Weduwen die voor het starten van een bedrijfje een micro krediet willen ontvangen moeten na de training eerst een  business plan maken. Hierin  geven ze aan wat ze willen gaan doen en hoe ze denken succesvol te zullen zijn. Als dit plan goed is krijgen ze een lening. Met dit geld kopen ze de spullen om hun bedrijfje te kunnen starten.

Voorbeeld 1 
Een weduwe koopt een aantal kuikens, voert deze en verkoopt ze na een aantal weken op de markt. Het geld dat ze, na aftrek van de investering en aflossing, overhoud is haar winst en inkomen.

Voorbeeld 2 
Een andere weduwe koopt een zak met rijst. Ze slaat deze in een vijzel tot meel en bakt er vervolgens koekjes van. Deze koekjes verkoopt ze aan een restaurant in de buurt. Na aftrek van de investering en aflossing is hetgeen ze overhoud winst en inkomen.

De weduwen moeten iedere week een deel van de lening terugbetalen. Wanneer ze dat elke week op tijd doen hoeven ze maar 80% terug te betalen.
Om deze weduwen te stimuleren worden ze in groepen van 6-8 personen ingedeeld. Zogenaamde “self help” groepen. Elke groep heeft een voorzitter en secretaris en komt regelmatig samen. Hierbij worden ervaringen uitgewisseld en de voortgang gemeten. Nieuwe leningen worden alleen uitgegeven als alle leden van een groep de vorige lening hebben terugbetaald. Dit brengt een gezonde competitie in de groep.
Van het geld dat ze terugbetalen wordt een deel apart gezet als spaargeld. Hiermee wordt ze geleerd iets opzij te zetten voor tijden wanneer extra geld nodig is.

Persoonlijk leen en spaarboekje

Kaart met overzicht groepsprestaties

De eerste foto laat het persoonlijke leen en spaarboekje zien.

Op de tweede foto wordt de kaarten getoond van een weduwengroep waarop de prestaties van de groep zijn weergegeven. Deze kaart wordt elke maand bijgewerkt en in de ontmoetingsruimte opgehangen. Hiermee wordt een gezonde competitie gecreëerd tussen de verschillende deelnemers binnen een groep.

Voorbeeld van Micro Credit

De weduwe met haar dochter op bovenstaande foto heeft met het geld dat ze geleend heeft een spring hopper service opgezet. Spring hoppers zijn een soort pannenkoeken die veel mensen als ontbijt eten. Het geld van het micro krediet gebruikt ze voor het kopen van rijst en kokosnoten. Overdag maalt ze de rijst tot bloem. Elke morgen staat ze om 3:00 op en gaat ze de spring hoppers bakken van de mix van deze bloem en de kokosmelk. Gemiddeld bakt ze dan 8o spring hoppers per dag. In de morgen verkoopt ze deze spring hoppers voor 6 roepies per stuk (ongeveer 5 Eurocent). Na aftrek van alle kosten houdt ze 200 Roepies over. Hiervan kan ze samen met haar twee dochters leven.